Categorieën
Reformatie

Het zaad van het evangelie moet in goede grond vallen

Vanaf mijn twintigste (1989; ik ben van 1969) denk ik al na over de volgende vraag: hoe komt het dat we als christelijke kerk zo weinig blijvende en vermenigvuldigende vrucht zien in ons eigen leven en in dat van degene aan wie we het evangelie verkondigen? Als het evangelie in ons eigen leven zijn uitwerking heeft, dan kan het toch niet anders dan dat dit impact op onze omgeving zal hebben?

Stel dat er dertig jaar geleden één volwassen gelovige in Nederland zou zijn geweest en dat vanaf dat moment iedere gelovige (maar!) één persoon per jaar zou discipelen tot een volwassen gelovige, dan zou nu heel Nederland bereikt zijn met het evangelie en tot geloof zijn gekomen. Als we vanaf vandaag van 15.000 volwassen gelovigen wereldwijd uit zouden gaan, dan zou binnen twintig jaar de hele wereldbevolking tot geloof zijn gekomen. Natuurlijk zijn dit fictieve getallen, maar wees eerlijk, wat is nu één persoon per jaar? Hoe komt het dat na bijna 2000 jaar evangelieverkondiging we zo weinig ‘resultaat’ zien?

Het makkelijkste antwoord op de vraag waarom het evangelie zo weinig impact heeft in de samenleving, is dat het komt door de tijd waarin wij leven. De grond is hard, waardoor het zaad van het evangelie dat gezaaid wordt, niet of nauwelijks op kan komen. Hier zit zeker een kern van waarheid in. We kunnen het ook zoeken in de vorm waarin we het evangelie verpakken. Hoe belangrijk een eigentijdse vorm ook mag zijn, het zal de ontkerkelijking in Nederland niet doen stoppen.

Toch blijf ik geloven dat het evangelie een kracht (Grieks: dunamis) van God tot behoud is voor degenen die geloven. Die harde grond zou dus geen belemmering mogen zijn voor het dynamiet van het evangelie. De ‘verpakking’ hoeft daarbij zeker geen belangrijke rol te spelen.

Na een jarenlange zoektocht, waarin ik zelf zeven jaar de weg kwijt ben geweest en helemaal niet meer kon geloven, heeft God mij in januari 2020, vlak voor de corona-crisis, opnieuw geroepen. Mijn passie en liefde voor de christelijke kerk in Nederland is teruggekomen en is groter en sterker dan het ooit is geweest. God heeft mij geloof voor een nieuwe Reformatie in de christelijke kerk van Nederland gegeven.

De belangrijkste sleutel die ik heb ontvangen heeft te maken met de kern van het evangelie dat we geloven en verkondigen. Zolang we de kern van de boodschap van Jezus niet scherp hebben, mist het evangelie de kracht die het in zich heeft om de harde grond voor eens en altijd in goede grond te veranderen. God zal zelf voor de wasdom zorgen, dus als wij het evangelie geloven en verkondigen, zoals Jezus het bedoeld heeft, dan moet het goedkomen met de grond en de oogst; zowel in ons eigen leven als in het leven van degenen bij wie wij het evangelie mogen zaaien. De evangelieverkondiging die gepaard gaat met kracht zorgt er vanzelf voor dat de stenen en de doornen en distels uit de grond verdwijnen, zodat het zaad blijvende vrucht zal dragen.

Zou je door willen praten over de inhoud van dit artikel?
Schroom dan niet en neem contact met ons op.

Klik hier als je je wilt abonneren op onze Blog / Infomail.

Vond je dit artikel de moeite waard om te lezen, overweeg dan een kleine financiële bijdrage. Het rekeningnummer is NL94 ASNB 0932 1927 50 t.n.v. P. Overduin.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *